" Det goda du gör idag glömmer folk ofta imorgon - Gör det goda ändå!
Om du är framgångsrik kommer du att få några falska och några verkliga fiender - Var framgångsrik ändå!
Om du är snäll kanske folk anklagar dig för att ha själviska, dolda motiv - Var snäll ändå!
Om du är ärlig och uppriktig kanske folk lurar dig - Var ärlig och uppriktig ändå!
Vad du tillbringat år med att bygga upp kan någon förstöra över en dag - Bygg ändå!
Om du finner kärlek och sinnesro kan andra bli avundsjuka - Var lycklig ändå!
Ge världen det bästa du har, det kanske aldrig är tillräckligt - Ge världen det bästa du har ändå!
För i slutändan var det mellan dig och Gud - Det var aldrig mellan dig och de andra ändå!

- Moder Teresa

fredag 26 mars 2010

~ Bjästa blev satt på kartan ~

Jag blir förvånad att jag väljer att skriva om så allvarliga saker. Det händer inte alltid så ofta. Mest blir det att men skriver av sig om det ena och en det andra. Men nu efter att tittat på Debatt igår så ville jag bara kommentera detta.

Hela Debatt var inriktat på det program som Uppdrag Gransking visade i onsdagskväll. Ett exempel på hur verkligenheten faktiskt ser ut idag, ingen tar ansvar. Människor är för godtrogna och tar sig inte någon tid till att undersöka om ryktet de fått stämmer överens med verkligheten. Tragiskt nog så finns det alldeles för många vuxna människor som inte bär upp det ansvar som vuxna människor ska ha. Uttalar sig på de mest avskyvärda sätt man kan tänka sig att jag inte ens vill dela med mig av det. Konversationer och grupper på bland annat Facebook som tar ställning i saker som inte är sanna. Rena hot skrivs som kommentarer.

En stackars tjej som blivit våldtagen på skolans toalett, blir uthängd på Facebook, på skolan och i samhället där hon bor som en lögnare. Det blir som en fruktansvärd häxjakt efter en "häxa" som inte finns. Där allt folk håller vid sitt "Men vi har ju hört vad som sägs"
Ingen verkar egentligen vilja höra sanningen, ingen verkar bry sig om tjejen. Utan alla klappar händerna åt killen. Inte i beundran för vad han gjort för "det har han ju inte gjort, sa nån" fast domen föll som SKYLDIG. Utan att "stackars dig att bli anklagad för detta".

Vem tar ansvar? Vem ber om förlåtelse? Vem erkänner sitt fel?

I Debatt insåg nog skolan sina enorma brister. Att våga lägga sig i, ta reda på mer. Jag tror det är bättre att lägga sig i lite för mycket än att inte lägga sig i alls. Skolan har ett ansvar, man kan inte försöka skapa nån neutral skollag. Föräldrar väx upp och ta den plats som ni ska ha. Våga inse att era barn kan göra fel. Lär dem konsekvenser!

Inga kommentarer: